Dit zijn 7 signalen dat je misschien in de menopauze zit

overgangjpg

Informatie over de menopauze wordt steeds meer bespreekbaar, toch heerst er nog steeds veel onduidelijkheid over de symptomen en tekenen.


Op welke manier kun je herkennen dat de menopauze eraan zit te komen? Er bestaat geen vaste leeftijd waarop dit gebeurt, wat het lastig maakt om te weten wanneer het bij jou zover is.


Veelal worden de begrippen menopauze (het stoppen van de menstruatie) en overgang (de aanloop naar de menopauze) door elkaar gehaald.


De overgang begint meestal tussen de 40 en 45 jaar, wanneer de oestrogeenproductie langzaamaan afneemt.


De duur van deze periode varieert van 2 tot 10 jaar. Vrouwen rond de 45 kunnen veelal al subtiele symptomen van de overgang ervaren.


Indien je twijfelt over de symptomen, is het raadzaam regelmatig een arts te raadplegen. Vraag om een vragenlijst, ook wel bekend als de ‘green scale’, om een duidelijker beeld te krijgen van je ervaringen.


Goede medische zorg is essentieel bij ernstige bloedingen, aangezien deze ook door andere gezondheidsproblemen kunnen worden veroorzaakt.


Bij deze zeven signalen kan er sprake zijn van de overgang: Opvliegers: Kenmerkend door plotselinge warmte, rode huid en zweet, vaak getriggerd door stress of alcohol.


Nachtzweten: Dit kan je slaap verstoren en leiden tot vermoeidheid en irritatie.


Hoofdpijn: Tijdens de overgang kan hoofdpijn veel voorkomen, ook al is dit minder bekend. Stemmingswisselingen: Van tranen tot irritatie, onverklaarbare stemmingswisselingen kunnen optreden.


Urineproblemen: Verminderde spierspanning in het bekken kan leiden tot frequente blaasontstekingen en incontinentie.

Een teken van de overgang kan zijn: Menstruatieveranderingen, zoals onregelmatige, frequente of hevige menstruaties en een afname in libido.

Om hiermee om te gaan, is het belangrijk aandacht te besteden aan zowel de fysieke als emotionele gezondheid tijdens deze uitdagende periode. Het delen van ervaringen, voldoende rust nemen en een gezonde levensstijl hanteren zijn cruciale aspecten.

Vergeet niet om voldoende ijzerrijk voedsel te eten en actief te blijven door bijvoorbeeld te wandelen of zwemmen.

Als er nog andere symptomen zijn die niet genoemd zijn, ontvangen we graag feedback via onze Facebookpagina.

Last van deze symptomen? Dan zou dit het kunnen zijn!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven