Wie rijdt er niet netjes op de rotonde?

rotondejpg

In het verkeer kunnen automobilisten soms verward raken op rotondes, die bedoeld zijn om de verkeersstroom soepel en veilig te laten verlopen.

Een specifieke situatie wordt geanalyseerd waarbij drie auto’s — rood, blauw en oranje — betrokken zijn bij een fout op een rotonde.

De bestuurder van de oranje auto maakt de fout. Wat doet deze bestuurder verkeerd?

Volgens de verkeersregels en rotonde-etiquette moet de binnenste baan worden gebruikt als meer dan de helft van de rotonde wordt bereden.

Dit is essentieel om verschillende redenen, met name voor de veiligheid, omdat de buitenste baan bedoeld is voor afslagen bij de eerste of tweede afrit.

Op de buitenste baan bijna een volledige cirkel rijden betekent meerdere rijstroken oversteken om een afrit te bereiken, wat het risico op aanrijdingen vergroot.


Door op de juiste baan te rijden, blijft het verkeer vloeiend bewegen, waardoor onnodige rijstrookwisselingen en filevorming worden voorkomen, wat de doorstroming bevordert.


De bestuurder van de oranje auto overtreedt niet alleen de verkeersregels door op de buitenste baan te blijven, maar hindert ook de doorstroming en veiligheid van andere weggebruikers door bijna een complete cirkel te rijden.


Op verkeerspleinen is het essentieel om de binnenbaan te kiezen bij het afleggen van een groot deel van de rotonde en tijdig aan te geven wanneer je de rotonde wilt verlaten voor een vlot en veilig verkeersverloop.


Door deze verkeersregels te respecteren, dragen we allemaal bij aan een veiliger en efficiënter verkeerssysteem.

Mag jij jouw rijdbewijs houden?

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven