Binnenkort wordt iDeal vervangen door een nieuw betaalsysteem

WhatsApp Image 2024 05 12 at 202942jpg

Als frequente online shopper in Nederlandse webshops ben je vast bekend met iDeal, een vaste waarde in het Nederlandse e-commerce landschap.

Er staan echter grote veranderingen op de planning voor iDeal. Het betalingssysteem zal binnenkort een transformatie ondergaan. Hier lees je wat je moet weten.

iDeal werd gelanceerd in 2004 door grote Nederlandse banken zoals ABN Amro, ING Bank, Postbank en Rabobank.

Deze samenwerking resulteerde in een uniforme betaalmethode die het online bankieren aanzienlijk vereenvoudigde, wat destijds een welkome ontwikkeling was gezien elke bank toen nog zijn eigen systeem had.

Een jaar later, in 2005, werd iDeal officieel operationeel en in 2006 werd het beheer overgedragen aan Currence.

Recentelijk is aangekondigd dat er een significante verandering op komst is:

iDeal is nu onderdeel van het European Payments Initiative (EPI).

Een grondige modernisering staat op het punt om plaats te vinden voor iDeal, met jaarlijks meer dan een miljard verwerkte transacties.

Een update gepland voor april, volgens Daniel van Delft van Currence, zal het voor gebruikers mogelijk maken om een persoonlijk iDeal-profiel aan te maken ter bevordering van het afrekenproces.

Nieuwe functies, zoals het uitstellen van betalingen of betalen in termijnen, zullen ook door dit profiel worden ondersteund.

Hoewel de belofte van ultieme veiligheid aanwezig is, zal iDeal uiteindelijk plaats moeten maken voor een geheel nieuw betaalsysteem.

EPI is van plan om later dit jaar ‘Wero’ in Frankrijk en Duitsland te lanceren, een uitgebreider systeem dan Tikkie met mogelijkheden voor overschrijvingen, betalingen achteraf en pintransacties.


Volgens Van Delft zal de overgang naar Wero plaatsvinden zodra alles in Nederland gereed is en belooft dat ondanks het verdwijnen van iDeal, het nieuwe systeem een verbetering zal zijn. Toch zijn er critici die bezorgd zijn dat deze verandering de weg kan vrijmaken voor een digitale euro.


Gaat deze verandering de weg vrijmaken voor de digitale euro?

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven