Op deze plek in Nederland krijg je een boete van 1000 euro voor het laten rondslingeren van afval!

WhatsApp Image 2024 05 15 at 121410jpg

Zwerfafval blijft een groot probleem in Nederland, wat ook geldt voor Enschede. De straten zijn vaak bezaaid met verschillende soorten afval.


Voor dit probleem wil VVD-fractievoorzitter Malkis Jajan een boete van 1000 euro of een taakstraf instellen, zoals hij aangaf: “Met een boete van 1000 euro of een taakstraf.”


Tijdens een reis naar Singapore werd Jajan opnieuw geconfronteerd met de beperkingen van zwerfafval in Nederland, waar hij opmerkte: “Toen had ik even een realisatiemoment: het is helemaal niet normaal dat de fietspaden hier in Nederland rood met wit gespikkeld zijn van alle uitgespuugde kauwgumpjes.”


Jajan benadrukt dat het gedrag van mensen om afval op straat te gooien deels wordt beïnvloed door de aanwezigheid van al bestaand afval of door het observeren van anderen die hetzelfde doen.


“Om te voorkomen dat er meer zwerfafval ontstaat, moeten we er gezamenlijk voor zorgen dat de straten schoon blijven.”

Op maandagavond diende het raadslid een motie in die werd aangenomen. “De wethouder gaat nu bij het Rijk de tijdelijke pilot aanvragen,” meldde hij. Het moment waarop dit van kracht zal worden, blijft nog onzeker.

“Een logische termijn is dat het op 1 januari 2025 start. Tot die tijd moet de boete in ieder geval verhoogd worden tot het wettelijke maximum van 160 euro en zal er meer gehandhaafd moeten worden,” werd bepleit.

Jajan erkent dat de voorgestelde boete van 1000 euro hoog is. “Maar dat is belangrijk, want we willen mensen afschrikken. En wie het niet kan betalen, hangt een taakstraf boven het hoofd,” legde hij uit.

“Ons doel is niet om zoveel mogelijk boetes uit te delen, maar om te voorkomen dat mensen hun afval laten slingeren,” benadrukte hij.

Deze inwoners denken voortaan wel eerst goed na!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven