Geen huurverhogingen meer: Huurders krijgen te maken met voor- en nadelen!

hui 1jpg

Diverse huurverhogingen zijn door kantonrechters verworpen wegens mogelijke conflicten met Europese regelgeving.

Deze situatie brengt aanzienlijke financiële risico’s met zich mee voor verhuurders van vrije sectorwoningen, die nu bezorgd zijn over mogelijke financiële verliezen. Maar wat betekent dit concreet voor huurders?

De Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed, Nederland (IVBN), uit bezorgdheid over de mogelijke gevolgen van deze juridische beslissingen.

Volgens de huidige voorschriften mogen verhuurders jaarlijks de huur verhogen op basis van de inflatie, met mogelijk een extra toeslag.

Echter, deze extra toeslag is optioneel, wat volgens de kantonrechters kan leiden tot ongelijke huurverhogingen, wat in strijd zou zijn met Europese voorschriften.

Dit kan resulteren in restituties voor veel huurders, maar dit is nog niet definitief. Verhuurders hebben beroep aangetekend en de Hoge Raad zal naar verwachting in de komende maanden oordelen over de kwestie van huurverhogingen.


Oordeelt de Hoge Raad dat huurders te veel betaald hebben, dan kan dit verhuurders miljarden kosten. Bij een volledig verlies zouden verhuurders tot 6,4 miljard euro moeten terugbetalen.


Bij behoud van de inflatiecorrectie maar verlies van de extra opslag, bedraagt de schade maximaal 1,7 miljard euro.


Een verbod op toekomstige huurverhogingen tot 2040 kan leiden tot een verlies van 87,4 miljard euro aan potentiële huurinkomsten.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

Dit kan de totale waarde van Nederlandse huurwoningen in de vrije sector met 24 tot 40 procent doen dalen, aldus de IVBN.


Ondanks dat de uitspraken gunstig lijken voor huurders, waarschuwt IVBN-directeur Judith Norbart voor mogelijke negatieve gevolgen voor de samenleving.

De mogelijkheid van vernietiging van het huurverhogingsbeding kan impact hebben op maatschappelijke investeerders. Deze investeringen zijn van essentieel belang voor de ontwikkeling van bijna 1 miljoen nieuwe woningen.

Als verhuurders daadwerkelijk miljarden moeten terugbetalen, voorspelt de IVBN aanzienlijke moeilijkheden. Volgens de IVBN kan dit leiden tot liquiditeitsproblemen bij verhuurders en serieuze gevolgen hebben voor pensioenspaarders.

Indien er een stagnatie optreedt in de nieuwbouw vanwege verminderde investeringsmogelijkheden, zullen markthuren aanzienlijk stijgen en de scheve situatie op de woningmarkt verder versterken.

1. Uitspraak rechters lijkt voordelig maar toch een waarschuwing!
2. Soms lijkt iets te mooi om waar te zijn.
3. Deze streep zorgt toch voor een bittere nasmaak…
4. Waar we alleen even geen rekening mee houden…
5. Ook hier zitten behoorlijke haken en ogen aan vast!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven