Let op: Zie hier zeven tekenen van diabetes!

diaba 1jpg

“Er komt mogelijk een diabetesgolf op ons af als er geen actie wordt ondernomen,” waarschuwt Diena Halbertsma, directeur van het Diabetes Fonds.

Vandaag publiceert het fonds schattingen van de Universiteit van Maastricht waaruit blijkt dat momenteel één op de vijf mensen tussen de 40 en 75 jaar prediabetes heeft.

Dit is een voorstadium van diabetes type 2 dat al schade kan veroorzaken aan het lichaam zonder dat dit opgemerkt wordt. Ontdek hoe je diabetes type 2 zou kunnen herkennen.

Het fonds lanceert een campagne tegen (pre)diabetes en biedt een test aan om te bepalen of je risico loopt. Eerder al berichtte Metro over de aanbevolen dagelijkse suikerinname.

Op dit moment hebben naar schatting 1,4 miljoen mensen prediabetes, in vergelijking met 1,1 miljoen in 2018. Daarnaast wordt geschat dat er 1,1 miljoen mensen diabetes hebben.

“En dit aantal groeit. Bijna duizend mensen krijgen wekelijks de diagnose diabetes type 2,” aldus Diena Halbertsma. Kinderartsen merken ook een toename van kinderen en jongeren met de ziekte of het voorstadium ervan.

Onderzoekers concluderen dat “het aantal mensen met een hoog diabetesrisico alarmerend is,” na het volgen van een deel van de Zuid-Limburgse bevolking gedurende tien jaar, aldus Halbertsma.

In een periode van acht jaar ontwikkelt 14 procent van de mensen met prediabetes diabetes type 2, wat neerkomt op zo’n 200.000 mensen in de leeftijdsgroep van 40 tot 75 jaar, aldus Halbertsma.

Diabetes type 1 is aangeboren, terwijl diabetes type 2 zich op latere leeftijd kan ontwikkelen.

Volgens Thuisarts ontstaat diabetes doordat de cellen niet goed reageren op insuline, wat resulteert in te veel suiker in het bloed. Diabetes type 2 kan lang asymptomatisch blijven. Enkele mogelijke symptomen zijn:

  • Vermoeidheid
  • Gewichtsverlies
  • Veel dorst
  • Frequent plassen
  • Regelmatige blaasontsteking
  • Bij vrouwen: jeuk aan de schaamlippen
  • Bij mannen: ontsteking van de eikel

Langdurige, onbehandelde hoge bloedsuikers kunnen diverse complicaties veroorzaken, zoals slecht zicht, pijn en tintelingen in armen en benen, loopproblemen, verminderd gevoel in de voeten en slecht genezende wondjes. Bij herkenning van deze symptomen wordt aangeraden om een arts te raadplegen.


Het Diabetes Fonds biedt de mogelijkheid om het risico op diabetes type 2 te testen zonder dat mensen zich bewust zijn van hun potentieel risico.


Vaak beseffen mensen lange tijd niet dat ze een risico lopen en denken ze dat hun eetgewoonten gezond zijn of dat ze te jong zijn. “Het is cruciaal om te weten dat je risico loopt, ruim voordat je gediagnosticeerd wordt.”


Het fonds benadrukt het belang van vroegtijdig ingrijpen om de schade te beperken en mogelijk de ziekte te voorkomen. “Tijdig handelen betekent dat je nog steeds de schade kunt beperken en de ziekte misschien kunt voorkomen,” volgens het fonds.


Volgens het fonds is leven met diabetes helemaal niet “prima,” zoals vaak wordt gedacht. “Er is een hoger risico op gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, nierziekten en oogproblemen,” zegt Halbertsma.


1. Belangrijk om deze symptomen te weten en te herkennen!
2. Deze zeven symptomen kunnen wijzen op type 2
3. Niet alle symptomen tussen mannen en vrouwen zijn hetzelfde!
4. Mocht je last hebben van deze klachten, raadpleeg dan je dokter!
5. Dit zijn de meest voorkomende symptomen!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven