Meer dan 300 gemeenten verbieden stoepkrijten: Zoveel kost de boete!

krij 1jpg

In Nederland zijn er niet minder dan 9.834 regels, waarvan sommige verrassend kunnen zijn naast de meer voor de hand liggende regels.

Het is misschien verrassend om te horen dat stoepkrijten verboden is in meer dan 300 gemeenten. In dit artikel wordt uitgelegd wat de mogelijke gevolgen zijn wanneer een kind betrapt wordt door een handhaver terwijl het aan het stoepkrijten is.

Terug in de tijd was stoepkrijten populair, en waarschijnlijk heb je zelf als kind straten versierd met kleurrijke krijtjes.

De tekeningen zouden na een regenbui verdwijnen, maar het plezier bleef. Tegenwoordig zien we echter minder kinderen buiten spelen, omdat veel ouders de voorkeur geven aan schermtijd boven buitenspelen.

Wat velen niet weten, is dat stoepkrijten verboden is in meer dan 300 gemeenten en dat overtreding kan leiden tot een boete.

Als een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) of politieagent je kind betrapt op stoepkrijten, kan dit leiden tot een aanzienlijke boete.

Op zoek naar informatie over stoepkrijtverboden in jouw gemeente? Controleer dan de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) op de gemeentewebsite.

Een boete van 150 euro, plus 9 euro aan administratiekosten, staat officieel op stoepkrijten. De kans op een boete is echter klein.

Het verbod is gericht op het tegengaan van ongeoorloofde reclame en vandalisme. Het kan echter gebeuren dat je een boa tegenkomt die een mindere dag heeft.

Boa’s hebben de bevoegdheid om een waarschuwing te geven of een boete op te leggen.

1. Ik heb dit nooit geweten! Wat een bedrag zeg..
2. Hier kun je checken in welke gemeenten het verboden is.
3.Van dat bedrag kan je heel wat stoepkrijtjes kopen
4. Wow niet normaal de hoogte van de boete!
5. Stoepkrijten in de achtertuin is wellicht beter

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven