Deskundigen raden aan om geen kort wasprogramma op je wasmachine te gebruiken.

wasmjpg

Er zijn activiteiten die niet ieders favoriet zijn, vooral als je liever je weekend anders zou doorbrengen. Echter, het wachten op die stapel wasgoed blijft en kan niet worden genegeerd.

Is het mogelijk om dit te zien als een vorm van zelfzorg? Het idee om het snelle wasprogramma van 15 minuten te gebruiken is misschien verleidelijk, maar de consequenties zijn complexer dan je denkt.

Volgens sommige experts is het zelfs niet aan te raden. Waarom? Laten we dat eens bekijken. Het snelle wasprogramma kan handig zijn voor kledingstukken zonder zware vlekken.

Voor kleding met vlekken van bijvoorbeeld wijn of olie is dit programma niet effectief. Het kan werken voor licht vervuilde kleding, maar qua energiebesparing schiet het tekort.

Ondanks de korte duur van het programma, verbruikt de machine in die tijd veel energie wat op de lange termijn leidt tot een hoger energieverbruik.

Dit resulteert niet in kostenbesparing en is ook niet milieuvriendelijk. Vergeet bovendien niet dat het beter is om je spijkerbroeken niet te vaak te wassen.

In situaties waarin tijd een belangrijke rol speelt, kan het snelwasprogramma handig lijken, alhoewel het belangrijk is om te onthouden dat dit mogelijk schade aan je kleding kan veroorzaken. Gelukkig bieden modernere wasmachines een handige functie waarmee je de starttijd van de was kunt instellen.


Je hebt bijvoorbeeld de mogelijkheid om de was klaar te hebben zodra je terugkomt van je werk. Door de was, wasmiddel en eventueel wasverzachter in de trommel te plaatsen, het programma te kiezen en de starttijd in te stellen, kun je je dag zowel makkelijker als efficiënter maken.


Als je een ouder model wasmachine hebt, zou het verstandig zijn om te overwegen te investeren in een nieuwer model. Nieuwere machines zijn over het algemeen efficiënter in water- en energieverbruik. Als je energie wilt besparen met je huidige machine, kun je overwegen het voorwasprogramma over te slaan.


Voor kleding die niet extreem vuil is, is het vaak voldoende om de was op 30 of 40 graden te wassen. Het is echter goed om in gedachten te houden dat dit niet krachtig genoeg is voor kleding met hardnekkige vlekken zoals wijnvlekken!


1. Nooit geweten, krom dat deze keuze aanwezig is! 2. Gebruik dit programma regelmatig maar dat ga ik nu niet meer doen. 3. Heel veel mensen weten dit niet! 4. Dit had ik veel eerder moeten weten 5. Wedden dat jij dit niet weet!?

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven