Experts slaan alarm: Meer kinderen krijgen geen zwemdiploma door dure zwemlessen!

zwemles 1jpg

Oplopende tarieven van zwemlessen resulteren in een afname van Nederlandse kinderen met een zwemdiploma, aldus experts.

Ouders kunnen de verhoogde tarieven niet langer opbrengen, waardoor veel kinderen voortijdig stoppen met zwemlessen.

De prijzen van zwemlessen zijn de afgelopen jaren fors gestegen, zo blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

Sinds 2018 zijn de kosten voor zwemlessen gemiddeld met bijna 30 procent gestegen, met uitschieters tot 70 procent in sommige gemeenten.

Ter vergelijking: de gemiddelde prijsstijging van producten en diensten in Nederland bedraagt 21 procent.

De gemiddelde kosten voor een zwemles zijn nu 12 euro, ten opzichte van 9 euro in voorgaande jaren. Voor enkel een A-diploma zijn ongeveer zestig lessen nodig, wat ouders meer dan 700 euro kan kosten.

“Remco Hoekman, directeur van het Mulier Instituut, dat sportonderzoek verricht, heeft vastgesteld dat ouders begrijpen hoe belangrijk zwemlessen zijn, maar toch besluiten ermee te stoppen,” meldt hij in een interview met de NOS.

Dit nieuws is alarmerend. “Zwemveiligheid moet voor iedereen toegankelijk zijn, zodat alle kinderen de kans krijgen om een A-, B- en C-diploma te behalen,” wordt benadrukt.

Volgens CBS-gegevens is het percentage kinderen zonder zwemdiploma gestegen van 6% in 2018 naar 13%.

Zwembaden geven aan dat de stijgende kosten voornamelijk te wijten zijn aan de hogere energietarieven die het duur maken om zwembaden warm en schoon te houden.

De overheid heeft in 2022 zwembaden gesteund met een noodfonds van 207 miljoen euro, maar uitbaters melden dat dit niet alle uitdagingen oplost. Naast energiekosten zijn ook personeelskosten gestegen en is er een tekort aan gekwalificeerde medewerkers zoals badmeesters.

Ouders kunnen in bepaalde gemeenten ondersteuning krijgen bij de kosten van zwemlessen voor hun kinderen via (sport)fondsen.

Volgens het Mulier Instituut is het zorgelijk dat niet alle gemeenten in Nederland dergelijke fondsen hebben en dat niet alle ouders die financiële hulp nodig hebben, er gebruik van maken.

“Het is belangrijk dat armoederegelingen in alle gemeenten toegankelijk zijn, om ongelijkheid te verminderen. Het recht op deze regelingen mag niet afhankelijk zijn van de woonplaats.”

1. Vandaag de dag ben je dit bedrag kwijt aan 1 zwemles!
2. Wat een bizarre stijging, voor velen niet meer haalbaar.
3. Dit is het gemiddelde bedrag voor het behalen van een A-diploma…
4. Zwemveiligheid is zo belangrijk maar gewoon niet meer te betalen!
5. Ik schrik van de prijsstijging. Niet normaal!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven