Wat je kunt doen als je lege fles niet wordt ingenomen, dat weet bijna niemand!

WhatsApp Image 2024 06 20 at 161507jpg

Is het je bekend wanneer een statiegeldautomaat je fles of blik weigert? Dit kan best frustrerend zijn, toch?

Wat zijn de beste acties die je kunt ondernemen? Zonder zorgen weggooien of bewaren voor een volgende poging? Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je statiegeld niet verloren gaat.

Bij de meeste verpakkingen van drank zit doorgaans statiegeld. Soms weigeren de machines echter je verpakking te accepteren.

Volgens een onderzoek van het programma Radar bij grote supermarktketens als Jumbo, Albert Heijn, Dirk en Aldi zijn er oplossingen voor dit probleem.

Geïnteresseerd in hoe je dit kunt oplossen? Voor dit onderzoek zijn vragen gesteld aan grote supermarktketens die hebben verwezen naar de Stichting Afvalfonds Verpakkingen.


In overeenstemming met het onderzoek is het aangewezen dat verpakkingen met een goed zichtbaar statiegeldlogo en een bruikbare barcode in principe altijd geaccepteerd dienen te worden.


Indien een machine jouw fles of blik afkeurt, zijn medewerkers opgeleid om jou te assisteren zodat je alsnog aanspraak kunt maken op het statiegeld.


Om te verzekeren dat je het statiegeld terugkrijgt, dien je te voldoen aan een aantal vereisten:


  • Een duidelijk zichtbaar statiegeldlogo op de verpakking.
  • Een onbeschadigde barcode.
  • De verpakking dient over het algemeen in goede staat te verkeren.
  • Liefst een dop op flessen.

De mogelijkheid bestaat om statiegeldflessen en -blikjes meestal in te leveren bij supermarkten en bemande tankstations langs de snelweg.


Ondanks enkele uitzonderingen zijn niet alle locaties verplicht om gebruikte verpakkingen terug te nemen. Bepaalde bedrijven zoals bioscopen en kleine winkels vallen buiten deze verplichting en ontvangen geen vergoeding hiervoor.


Op sommige plaatsen fungeren vrijwillige inzamelpunten waar verpakkingen worden teruggestuurd naar de leveranciers. Deze inzamelpunten ontvangen hun statiegeld terug van Statiegeld Nederland en hebben de keuze om dit aan de klanten terug te geven of aan een goed doel te schenken.


Indien de statiegeldmachine je fles of blik niet accepteert, zijn er mogelijkheden om actie te ondernemen. Door de juiste regels nauwlettend te volgen, kan worden voorkomen dat het statiegeld verloren gaat.


1. Voor velen herkenbaar: Een fles die niet ingeslikt wordt…
2. Met deze vier dingen moet je wel rekening houden:
3. Op deze manier loop je je statiegeld niet mis!
4. Dit is toch wel handig om te weten!
5. Niet weggooien! Op deze manier loop je je statiegeld niet mis!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven