Dit gebeurt er met je geld en spullen als je geen testament hebt!

hyp 1jpg

Als iemand komt te overlijden, gaan zijn bezittingen en geld naar de personen die hij heeft aangewezen als erfgenamen.

Dit kan worden geregeld door middel van een testament. Maar wat als er geen testament is opgesteld?

Een testament biedt de gelegenheid om diverse zaken te regelen voor na iemands overlijden, zoals de verdeling van geld, huis en andere eigendommen, en wie er verantwoordelijk is voor eventuele schulden.

Het vastleggen van wensen in een testament kan belangrijk zijn om verwarring te voorkomen. Zo weten erfgenamen precies wat de bedoelingen waren en kunnen zij hier rekening mee houden.

Toch is het niet verplicht om een testament op te stellen. Wat gebeurt er dan? Als er geen testament is, wordt de nalatenschap verdeeld volgens de wettelijke regels. Maar hoe werkt dat precies?

Meestal is bekend of de overledene een testament heeft opgesteld. Als hierover twijfel bestaat, kan het Centraal Testamentregister (CTR) geraadpleegd worden.

Om te verifiëren of er een testament is opgemaakt, adviseert het Juridisch Loket om een notaris in te schakelen.

Indien er een testament aanwezig is, zullen de hierin vastgelegde wensen worden gerespecteerd. Als er geen testament is opgesteld, zal de wettelijke verdeling plaatsvinden.

Volgens de geldende wet erft bijvoorbeeld de echtgenoot en alle kinderen elk een gelijk deel van de nalatenschap indien de overledene getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had en één of meer kinderen.

De erfenis voor de kinderen zal pas worden uitgekeerd na het overlijden van de langstlevende ouder om te voorkomen dat de partner gedwongen wordt om bezittingen te verkopen om de kinderen uit te betalen.

Wanneer er geen echtgenoot en kinderen zijn, zal de Nederlandse wet andere familieleden beschouwen als mogelijke erfgenamen.

Onder velen leeft de wens om van de standaard erfrechtregels af te wijken, bijvoorbeeld om bepaalde personen specifieke items na te laten of om pleeg- of stiefkinderen te laten erven.

Een testament is essentieel om al deze afwijkingen van de wettelijke regels vast te leggen conform je wensen.

Zelfs indien je de wettelijke verdeling wenst te volgen, is het raadzaam dit te bevestigen in een testament om mogelijke toekomstige complicaties te vermijden en helderheid te verschaffen aan je nabestaanden. Op die manier weten zij dat je grondig hebt nagedacht over je nalatenschap en niet zonder testament bent overleden.

1. Geen testament is verdeling volgens de wettelijke regels.
2. Toch wel heel erg belangrijk om te weten!
3. Hier moet je rekening mee houden als je geen testament hebt!
4. Ben jij van deze regels op de hoogte?
5. Belangrijk voor jou en jouw eventuele nabestaanden!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven