Bizar maar waar: In deze gemeentes is het verboden om je auto op straat te wassen!

awjpg

Regels in Nederland waaraan we ons moeten houden, variëren van logisch tot verrassend.

Zo is het bijvoorbeeld in bepaalde gemeenten strikt verboden om je auto op je eigen oprit te wassen.

Op een zonnige dag nemen velen de taak op zich om hun auto op te frissen met een emmer water en een spons, vergezeld van wat muziek.

Vaak wordt vergeten of dit eigenlijk is toegestaan. Daarom hebben we onderzocht hoe het zit met deze regelgeving.

Volgens de ANWB wordt deze regelgeving niet op nationaal niveau vastgesteld omdat de gemeenten de straten beheren.

Niet alle gemeenten hebben dezelfde regels, zoals eerder bleek bij stoepkrijten. Dus, het wassen van auto’s op je eigen oprit of op straat is niet overal toegestaan.

Om te achterhalen of dit mag in jouw woonplaats, raadpleeg je de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van je gemeente via hun website.

Waarom zouden gemeenten het wassen van auto’s op straat verbieden? De resten van schoonmaakmiddelen van je auto verdwijnen in het riool, wat schadelijk is voor het milieu.

Sommige plaatsen hebben gescheiden rioleringssystemen. Huishoudelijk en bedrijfsafvalwater gaat naar zuiveringsinstallaties via het riool, terwijl regenwater via straatputten in het grond- of oppervlaktewater terechtkomt. Door je auto te wassen, komt dit ongefilterd in de natuur terecht.

Dit vervuilt en daarom leggen gemeenten met een wassoep op straat vaak een fikse boete op.

Het maakt niet uit of je op je oprit of op straat wast. In steden waar autowassen verboden is, kan dit resulteren in een boete van maximaal 440 euro.

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven