Strenge boetes voor hondenbezitters zonder poepzakje

pxxx 1jpg

“Het is een bekende regel voor hondenbezitters: tijdens het wandelen met je viervoeter moet je de ontlasting opruimen.”

“Maar wat gebeurt er als je heerlijk aan het wandelen bent met je trouwe viervoeter en je betrapt wordt zonder opruimzakje door een boa?”

“Nederland staat bekend als een paradijs voor dierenliefhebbers, met honden die een speciale plaats in onze harten innemen. Meerdere honden in één huishouden zijn geen uitzondering.”

“De liefde voor honden brengt echter verantwoordelijkheden met zich mee, waaronder strikte regels voor het uitlaten van je hond, die zelfs kunnen resulteren in aanzienlijke boetes, waar we later op terugkomen.”

“Tijdens het wandelen met je hond zijn er specifieke locaties waar je je hond los mag laten lopen, en het is van belang om deze gebieden te herkennen en je hond binnen die grenzen te laten spelen.”

“Ondanks het plezier van je hond die vrij rondrent, gaan plezier en naleving van regels hand in hand. Een van de grootste bronnen van ergernis, vooral onder niet-hondenbezitters, is hondenpoep.”

Voor velen is het een grote ergernis en een frequente bron van irritatie.

Het is duidelijk hinderlijk om kinderen te zien spelen op een veld vol hondenpoep. Dit schept geen aangename situatie.

In een tijd waarin de maatschappij zich steeds meer bewust wordt van het milieu, is het opruimen van hondenpoep niet slechts een kwestie van fatsoen, maar ook een verplichting volgens de wet.

Echter, wat gebeurt er indien men zonder een zakje op stap gaat en dit wordt opgemerkt door een ambtenaar met opsporingsbevoegdheid? Hier komt de twist. Sommige eigenwijze eigenaars van honden realiseren zich niet dat dezelfde ambtenaar, die beleefd verzoekt om het opruimzakje, eveneens bevoegd is om aanzienlijke boetes op te leggen.

Mogelijkerwijs lijkt dit overdreven, echter, eerlijk gezegd, door zonder een zakje te lopen, geeft men de indruk dat men niet van plan is om de uitwerpselen van de hond op te ruimen.

In Nederland is er geen ontkomen aan. Zoals in die oude westernfilms: “Je kunt rennen, maar je kunt je niet verstoppen.” Dit geldt zeker wanneer het aankomt op hondenpoep.


Er wordt hier een duidelijke aanpak gehanteerd: als je geen zakje bij je hebt, is er geen genade. De hoogte van de boete kan variëren per gemeente omdat tarieven verschillen.


Vanuit de overheid wordt niet precies aangegeven wat het bedrag is, maar het gaat om substantiële bedragen waar je zeker over na moet denken voordat je zonder opruimmiddelen vertrekt.


Om je een beeld te geven: als je in 2024 een boa tegenkomt zonder zakje, loop je het risico op een boete van 100 euro, plus administratiekosten van 9 euro voor de rompslomp.


1. Zorg altijd voor een zakje tijdens het lopen want de boete is torenhoog!
2. Het niet bij je hebben van een zakje kan gevolgen hebben voor je knip!
3. Dat is even schrikken, niet normaal het bedrag van de boete:
4. De boete is torenhoog en dan ook nog eens 9 euro administratiekosten:
5. Kom je een boa tegen en heb je geen zakje bij je…. flinke boete!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven