Beperking op contant geld: Dit kun je vanaf 2025 niet meer met contant geld kopen!

ge 1jpg

Als je binnenkort van plan bent om je keuken te vernieuwen of een nieuwe auto te kopen, sta dan klaar voor een grote verandering in hoe je deze aankopen gaat afrekenen.

Vanaf 2025 wordt het gebruik van contant geld voor grote bedragen sterk beperkt in Nederland, wat gevolgen zal hebben voor mensen die gewend zijn om contant te betalen voor hun aankopen.

Belangrijke wijzigingen zijn op komst voor grote aankopen vanaf 2025, waarbij betalingen van meer dan €3000 in contanten niet langer zullen worden toegestaan.

Dit betekent dat bijvoorbeeld bij de aankoop van een auto, een luxe horloge of zelfs een nieuwe keuken, betalingen met een stapel bankbiljetten boven €3000 niet meer mogelijk zullen zijn.

Deze nieuwe regel geldt voor diverse grote aankopen, zoals een high-end wasmachine, een dure televisie of een geluidssysteem.

Voor dit soort aankopen zul je andere betaalopties moeten overwegen, zoals pinbetalingen, online betalingen of financiering.

Bij grote bedragen contant betalen zal de impact merkbaar zijn voor consumenten. Het strengere beleid is gericht op het tegengaan van witwassen door de overheid.

Veelal worden grote contante betalingen gebruikt om illegaal verkregen geld te ‘witten’. De overheid wil deze praktijk minder aantrekkelijk maken door een limiet in te stellen voor contante betalingen.

De stap die de overheid neemt is van groot belang in de strijd tegen financiële criminaliteit. Er spelen zowel nationale als Europese factoren mee in dit proces.

Niet naleven van de Europese richtlijnen kan leiden tot financiële gevolgen voor Nederland, waardoor tot €600 miljoen aan steun uit Europa misgelopen kan worden.

Het is van groot belang om de voorgeschreven regels te volgen en alternatieve betaalwijzen te omarmen bij de aanschaf van waardevolle goederen.

Weet jij wat je moet doen als je geld vindt op straat? Het antwoord is verrassend!

De overweging voor de consument om na te denken over hoe grote aankopen worden betaald is belangrijker geworden.

Voorheen was betaling met contant geld een optie, maar nu moet er gezocht worden naar alternatieve betaalmethoden.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

Betalingen kunnen nu worden gedaan via een bankoverschrijving, pinbetalingen of financieringsmogelijkheden.

Voor bedrijven vraagt deze verandering om aanpassingen; ze dienen klanten te informeren over nieuwe regelgeving en voor te bereiden op gewijzigde betaalmethoden.

Dit kan inhouden dat bedrijven extra pinfaciliteiten moeten bieden of zelfs nieuwe betaalmethoden moeten introduceren om klanten van dienst te zijn.


Kan deze maatregel op lange termijn een belangrijke stap zijn naar een meer transparante en veilige financiële omgeving?


Wordt het voor criminelen lastiger om grote sommen illegaal verkregen geld te verbergen door het gebruik van contant geld te beperken?


Kunnen de voordelen van de overgang naar meer elektronische betalingen voordelig zijn voor consumenten?


Kan het eenvoudiger worden om je uitgaven bij te houden doordat alles digitaal wordt vastgelegd?


Zou het verstandig zijn om alvast na te denken over hoe je grote aankopen binnenkort gaat betalen?


Misschien moet je de mogelijkheden met je bank bespreken.

Voorkom verrassingen wanneer de nieuwe regels van kracht worden door goed na te denken over grote betalingen en de verschillende financieringsopties te bekijken die beschikbaar zijn.

Zorg ervoor dat bedrijven hun klanten tijdig informeren over aankomende veranderingen. Door nu al je betaalprocessen aan te passen, ben je klaar voor de toekomst en kunnen klanten moeiteloos hun aankopen blijven doen.

1. Dit kun je straks niet meer kopen met contant geld!
2. Je zal een andere manier moeten bedenken voor het betalen van deze items.
3. Kwestie van goed nadenken hoe je grote aankopen gaat betalen!
4. De overheid neemt dus een zeer belangrijke stap!
5. Grote bedragen contant betalen is straks niet meer mogelijk!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven