Veel mensen maken een fout bij het voorbereiden van een barbecue: Wees op je hoede!

bbqjpg

Onderzoek wijst uit dat meer dan 25% van de mensen in ons land rauwe kip eerst afspoelt onder de kraan.

Veel mensen denken dat ze hiermee bacteriën wegspoelen, maar het tegendeel is waar. Deze handeling wordt door het Voedingscentrum als ongezond beschouwd, aangezien het de kans op gezondheidsproblemen vergroot.

Voedingscentrum komt met belangrijke waarschuwing: Meest gemaakte fout bij kipfilet!

Als rauwe kip wordt afgespoeld onder stromend water, verspreiden de bacteriën zich juist door de opspattende waterdruppels.

“Het verbaasde ons dat meer dan een kwart van de consumenten aangeeft dat ze rauwe kip wassen voordat ze het verder bereiden”, zegt Wieke van der Vossen, deskundige op het gebied van voedselveiligheid bij het Voedingscentrum.

Voedingscentrum komt met belangrijke waarschuwing: Meest gemaakte fout bij kipfilet!

“Het wassen van kip kan juist bacteriën verspreiden. Na het wassen worden bacteriën aangetroffen in de gootsteen, op het aanrecht of op voorwerpen die op het aanrecht liggen.

Gelukkig is de meerderheid goed op de hoogte van de noodzaak om hygiënisch met kip om te gaan.

Volgens het Voedingscentrum is het essentieel om rauwe kip niet langer af te spoelen, waarbij benadrukt wordt: “Kip is helaas een product waar veel mensen nog ziek van worden.”

Voedingscentrum komt met belangrijke waarschuwing: Meest gemaakte fout bij kipfilet!

Van der Vossen benadrukt dat handelingen in de keuken voedselvergiftiging kunnen voorkomen, met de woorden: “Het is goed om te weten dat door wat je zelf doet in de keuken, je een voedselinfectie kunt voorkomen.”

Van der Vossen illustreert een ander misverstand rond kip: “Veel mensen wassen hun handen nadat ze kip hebben aangeraakt.”

Voedingscentrum komt met belangrijke waarschuwing: Meest gemaakte fout bij kipfilet!

In Suriname wordt je vreemd aangekeken als je de kip niet eerst onder stromend water wast, vanwege de opvatting dat de kip onrein zou zijn vanwege de hoge temperaturen.


”Het is interessant om te zien hoe tradities van de ene generatie op de andere worden doorgegeven. Het zal uitdaging zijn om hier verandering in te brengen.”

Voedingscentrum komt met belangrijke waarschuwing: Meest gemaakte fout bij kipfilet!

1. Het doorgeven van deze grote vergissing van de ene generatie naar de andere is opmerkelijk!
2. Er bestaat aanzienlijke onwetendheid over dit stuk vlees!
3. De kans is groot dat veel mensen dit op dezelfde manier aanpakken!
4. Velen maken deze fout en de gevolgen kunnen onprettig zijn!
5. Het zou interessant zijn om te weten of jullie dit ook zo aanpakken!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven