Ongelooflijk: Onderzoek naar racisme in melk!

melk 1jpg

Er is bekendgemaakt dat het Oxford Museum een uitgebreide studie zal uitvoeren naar mogelijke “racistische” aspecten van melk, wat een baanbrekende zet is in het academisch onderzoek.

Met financiering van de Arts and Humanities Research Council, zal het project onder de titel “Milking it: colonialism, heritage & everyday engagement with dairy” worden uitgevoerd.

De focus ligt specifiek op de koloniale erfenis van zuivelproducten en hun relatie met bredere politieke en culturele vraagstukken.

Er zal diep worden ingegaan op de historische rol van melk en hoe deze verbonden is geweest met Noord-Europese en “wit supremacistische” ideeën door de geschiedenis heen.

Er wordt onderzocht wat de impact is op andere culturen en hoe melk, als een alledaags product, een politieke lading kan hebben.

Hoewel discussies over de politieke en culturele implicaties van melk niet nieuw zijn, belooft dit project een diepgaande analyse te bieden zoals nooit tevoren.

Het project streeft ernaar om historische betrokkenheid bij melk te onderzoeken, netwerken te creëren en participatieve podcasts te produceren, gebruikmakend van gedetailleerde melkdagboeken en archiefonderzoek, in Groot-Brittannië en Kenia.

De impact van koloniale erfenissen op het dagelijks leven wereldwijd wordt onderzocht via de analyse van melk en erfgoed, wat controverses heeft veroorzaakt en discussies heeft aangewakkerd over voedsel in culturele identiteit en politiek.

Bij het belichten van deze kwesties, hoopt het Oxford Museum een breder begrip te bevorderen van de verbinding tussen alledaagse producten zoals melk en complexe historische en hedendaagse uitdagingen.

Deze studie zal niet alleen nieuwe perspectieven bieden maar ook ruimte creëren voor diepgaande discussies over de intersectionele aspecten van voedsel, geschiedenis en sociale rechtvaardigheid.


Mogelijk zullen de bevindingen onze perceptie van voedsel en de rol ervan in de maatschappij aanzienlijk veranderen.

1. De impact van melk op andere culturen wordt onderzocht.
2. Het richt zich specifiek op de koloniale erfenis van zuivelproducten.
3. Een innovatief initiatief in het academisch onderzoek.
4. Het is verbazingwekkend…
5. Misschien zal in de toekomst het woord “melk” anders behandeld moeten worden.

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven