Vroeger was alles leuk: 11 oude spellen die iedereen speelde!

drt 1jpg

De koude winteravonden waren vroeger perfect voor het spelen van gezelschapsspellen. Hier zijn enkele van de meest nostalgische bordspellen uit het verleden om je geheugen op te frissen!

Of je nu met familie of vrienden speelde, een avond vol bordspellen bracht altijd plezier en samenhorigheid.

Tijdens je jeugd werden deze spelavonden vaak opgefleurd met een glaasje huisgemaakte limonade en je eigen bakje chips.

Natuurlijk hoopte je stiekem dat niemand slecht tegen zijn verlies kon, want dat kon wel eens uitmonden in een ruzie met je broer of zus—en dat jij uiteindelijk als winnaar werd gekroond!

Ganzenbord: Dit klassieke bordspel bracht spelers op een avontuur vol valkuilen en kansen. Elke worp van de dobbelstenen bracht je dichter bij de finish, maar er was altijd het risico om weer een paar stappen terug te moeten zetten.

Wie is het?: In dit raadspel was het de kunst om door slimme vragen te stellen het mysterieuze personage van je tegenstander te ontdekken. Dit spel was en blijft een echte klassieker voor jong en oud.

Muizenval: Dit spel bracht spelers samen om een complexe val te bouwen en muizen te vangen, een combinatie van strategie en speelsheid die voor opwinding zorgde.

Kolonisten van Catan: Een bordspel waarbij spelers grondstoffen verzamelden en handelden om hun kolonie uit te breiden. De dynamiek en onderhandelingen met medespelers zorgden voor unieke potjes.

Zeeslag: In dit spel draaide het om logisch denken en strategie om vijandelijke schepen te lokaliseren en te raken, een uitdaging van spanning en precisie.

Monopoly: Een bekend spel waarbij spelers straten kochten, huizen en hotels bouwden, en meedogenloos hun tegenstanders probeerden te ruïneren, een mix van geluk, strategie en onderhandeling die uren kon duren.

Spookslot: Een uitdagend bordspel waarbij spelers een spookkasteel verkenden op zoek naar een verborgen schat, maar op hun hoede moesten zijn voor spoken!


Er was een dynamisch spel genaamd ‘De Betoverde Doolhof’, waarbij het doolhof voortdurend veranderde. Spelers moesten op een slimme manier magische voorwerpen verzamelen door te navigeren door het doolhof.


‘Stratego’ draaide om strategie en slimme tactieken. Het doel was om het leger van je tegenstander te verslaan terwijl je je eigen geheime opstelling verdedigde.


‘Onderuit’ was een spel waarbij de spelers probeerden hun speelschijven tussen verschillende tandwielen naar beneden te krijgen. Echter, tegenstanders konden de tandwielen draaien om de strategie van hun tegenstanders te verstoren.


‘Droom Telefoon’ was een uniek spel dat voornamelijk gericht was op jonge meiden. Spelers ontvingen aanwijzingen via de telefoon om hun ‘geheime aanbidder’ te ontdekken, wat ook voor jongens een verrassend leuk spel was.


Deze nostalgische bordspellen brachten niet alleen vermaak, maar ook waardevolle herinneringen aan avonden vol plezier en competitie.

Tijdens de koude winteravonden was er niets gezelliger dan het spelen van een goed gezelschapsspel. We hebben de meest nostalgische…

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven