Vegan haring en oester op Lowlands: wat kost het?

WhatsApp Image 2024 08 22 at 120259jpeg

Lowlands heeft een interessante ontwikkeling doorgemaakt sinds zijn start in 1967 als A Flight to Lowlands Paradise.

Oorspronkelijk vond het festival plaats in de Margriethal van de Jaarbeurs in Utrecht, georganiseerd door de Utrechtse kunstschilder Bunk Bessels in samenwerking met medewerkers van cultureel podium De Kargadoor.

Voor een toegangsprijs van 10 gulden, inclusief ontbijt, konden bezoekers genieten van muziek en sfeer.

Op dit moment kost een weekendticket voor het festival 325 euro, zonder ontbijt en met wachtrijen om je campingplek te bereiken.

Er is een trend op festivals, waarbij de prijzen van producten steeds hoger worden vanwege de toenemende kosten van levensonderhoud.

Op festivals zijn bezoekers gewend geraakt aan hoge prijzen, zoals 6 tot 7 euro voor een biertje en 8 euro voor een broodje knakworst.

De verkopers op deze evenementen maken slim gebruik van de vraag en geven hoge prijzen voor hun waren, wetende dat mensen bereid zijn te betalen.

Met de trend van meer vegetarische en veganistische keuzes onder de bevolking, passen verkopers op festivals zich hier ook op aan.

In tegenstelling tot kraampjes met vleesproducten, is de keuze in vegetarische en veganistische gerechten groot en trekt dit veel publiek aan.

Sommige stands bieden klassieke gerechten zonder vlees aan, terwijl andere creatief zijn met nieuwe en opvallende opties.

Op Lowlands kozen twee festivalgangers voor een veganistische ‘haring’ en ‘oester’, die respectievelijk een kwart aubergine en een opengesneden halve passievrucht bleken te zijn.

Ondanks de verrassende gerechten, waren de prijzen niet mild: de aubergine kostte twee munten, wat neerkomt op 7,50 euro, terwijl de passievrucht één munt was, oftewel 3,75 euro.

Er staan mensen geduldig in de rij om te genieten van de creatieve gerechten, ondanks de hoge prijzen.

De prijzen op het festival zijn aanzienlijk gestegen in deze transformatie door de jaren heen, met een gevarieerd aanbod van gerechten van luxe veganistisch tot traditioneel festivalvoedsel.

@veggilaine Eindoordeel: ⭐️⭐️ (van de 5). De aubergine was supermals, maar verder is en blijft het € 7,50 voor twee stukjes aubergine met wat ui erop. #veggilaine #lowlands #aubergine #vjp #voorjou ♬ origineel geluid – Veggilaine | Ghislaine

Lowlands, ooit begonnen als een van de eerste Nederlandse popfestivals onder de naam A Flight to Lowlands Paradise, is sinds…

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven