Vanaf volgend jaar grote verandering: Deze dingen kun je niet meer contant kopen!

po 1jpg

Als je plannen hebt om binnenkort je keuken te renoveren of een glanzende nieuwe auto te kopen, moet je je voorbereiden op een verandering in de manier waarop je deze aankopen gaat betalen.


Vanaf 2025 zal het gebruik van contant geld voor grote bedragen aanzienlijk beperkt worden in Nederland. Dit zal gevolgen hebben voor mensen die gewend zijn om met contant geld te betalen voor hun aankopen.


Betalingen van meer dan €3000 in contanten zullen dan niet langer toegestaan zijn vanaf 2025.


Dit betekent dat contante betalingen boven de €3000 niet meer geaccepteerd zullen worden bij de aankoop van bijvoorbeeld een auto, een luxe horloge of zelfs een nieuwe keuken.


Deze nieuwe regel geldt voor verschillende grote aankopen, zoals een high-end wasmachine, een dure televisie of een geluidssysteem.


Voor dergelijke aankopen zul je moeten overschakelen naar alternatieve betaalmethoden, zoals pinbetalingen, online betalingen of financieringsopties.

Consumenten die gewend zijn grote bedragen contant te betalen, zullen een grote impact ervaren door deze nieuwe regel. De overheid wil harder optreden tegen witwassen, wat de reden is voor deze maatregel.

Illegaal verkregen geld wordt vaak ‘schoongemaakt’ door grote contante betalingen. Het stellen van een limiet aan contante betalingen is bedoeld om deze praktijk minder aantrekkelijk te maken, aldus de overheid.

De strijd tegen financiële criminaliteit krijgt een belangrijke impuls door deze stap van de overheid. Naast nationale maatregelen speelt ook een Europese component hierin een rol.

Als Nederland de Europese richtlijnen niet naleeft, kan dit financiële gevolgen hebben en mogelijk leiden tot het missen van Europese steun ter waarde van €600 miljoen.

Het is van groot belang de regels nauwgezet te volgen en voor grote aankopen alternatieve betaalmethoden te omarmen.

Weet jij wat je moet doen als je geld vindt op straat? Het antwoord is verrassend!

Consumenten moeten voortaan overwegen hoe ze grote aankopen gaan betalen.

Voorheen brachten consumenten mogelijk een stapel bankbiljetten naar de autodealer, maar nu moeten ze andere betalingsmethoden overwegen.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

Ze kunnen nu betalen via bankoverschrijvingen, pinbetalingen of door gebruik te maken van financieringsmogelijkheden.

Bedrijven moeten ook aanpassingen maken, klanten informeren over nieuwe regels en voorbereid zijn op nieuwe betaalmethoden.

Dit kan betekenen dat ze extra faciliteiten moeten bieden voor pinbetalingen of zelfs nieuwe betaalmethoden moeten introduceren.

Op lange termijn kan

Zou deze stap een significante voorwaartse beweging kunnen zijn richting een meer open en veilige financiële sfeer.

Het beperken van de circulatie van contant geld bemoeilijkt de pogingen van criminelen om grote sommen illegaal verkregen geld te verbergen, wat gunstig kan zijn voor de eerlijkheid en rechtvaardigheid in de economie.

Bovendien kunnen elektronische betalingen voor consumenten voordelen met zich meebrengen, waaronder snelheid, gemak en verminderd risico op verlies of diefstal van geld.

Het digitaliseren van transacties kan het overzicht over uitgaven vereenvoudigen, aangezien alles elektronisch wordt vastgelegd.

Als grote uitgaven op de planning staan, is het verstandig om vooraf te bedenken hoe deze gefinancierd zullen worden.

Overleg met de bank over betalingsmogelijkheden en onderzoek beschikbare financieringsopties om verrassingen te voorkomen wanneer nieuwe voorschriften van kracht worden.

Het is van belang voor organisaties om tijdig hun cliënten op de hoogte te stellen van aanstaande wijzigingen. Door de betalingsprocessen nu al aan te passen, zorgt men ervoor klaar te zijn voor de toekomst, en kunnen de consumenten zonder problemen hun aankopen voortzetten.

Ben je van plan om binnenkort je keuken te upgraden of een glimmende nieuwe auto aan te schaffen? Bereid je…

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven