Waarom de dop aan een plastic fles vastzit: Wat veel mensen niet weten

fles 1jpg

Je hebt vast gemerkt dat de doppen van plastic flessen water, frisdrank en vitaminewater tegenwoordig aan de fles vastzitten.

Dit systeem voorkomt dat je de dop kwijtraakt, wat handig is. Maar veel consumenten ergeren zich eraan. Wat is de reden achter deze verandering?

Deze maatregel is ingevoerd om het probleem van zwerfafval aan te pakken, met name om te voorkomen dat losse doppen in de natuur belanden.

Drankproducenten hebben flink geïnvesteerd in dit initiatief, waarbij de gehele sector betrokken was bij uitgebreide testen.

Vanaf 3 juli 2024 is deze verandering verplicht geworden als onderdeel van het ‘Besluit beheer verpakkingen 2014’, in lijn met de nieuwe Europese SUP-wetgeving die zwerfafval wil verminderen.

Fabrikanten zijn nu wettelijk verplicht om doppen aan flessen en verpakkingen voor eenmalig gebruik vast te maken, met uitzonderingen voor flessen groter dan 3 liter en medische verpakkingen.


Er wordt gedacht dat vaste doppen nuttig kunnen zijn om te vermijden dat ze in de natuur belanden, wat vooral risico’s oplevert voor dieren.


Dieren kunnen de doppen vaak verwarren met voedsel, wat fatale gevolgen kan hebben. De doeltreffendheid van deze maatregel om zwerfafval te verminderen wordt echter betwist.


Uit de Landelijke Zwerfafvalmonitor 2022 blijkt dat doppen slechts 6 procent uitmaken van het totale zwerfafval. In tegenstelling hiermee vertegenwoordigen snoeppapiertjes 21 procent van het zwerfafval in Nederland.


Er is nog geen overtuigend bewijs dat vaste doppen een significante bijdrage leveren aan het verminderen van zwerfafval. Bijkomend zijn extra recyclagemachines nodig om de doppen te verwerken, wat extra kosten met zich meebrengt, vooral tijdens de huidige stijging van grondstofprijzen.


Deze nieuwe regel heeft veel tegenstand gekregen van consumenten, met name van personen met reuma, ouderen en mensen met een beperkte handfunctie die moeite hebben met het openen van de flessen.

Er zijn momenten waarop doppen zo strak kunnen vastzitten dat het openen ervan kan leiden tot een rommelige situatie.

Uit bevindingen van Kassa blijkt dat driekwart van de mensen aangeeft dat het openen en sluiten van flessen lastiger is geworden sinds de doppen moeilijker loskomen.

Bijzonder ongemak wordt geuit door mensen met een beperking aan hun handen. Daarnaast zijn er zorgen over de impact op de inzamelingsactie van het Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF), dat doppen inzamelt om de opleiding van geleidehonden te financieren. Vorig jaar heeft deze actie nog een bedrag van 50.000 euro opgeleverd.

Voor degenen die echt worstelen met de vastzittende doppen, is er een eenvoudige oplossing: je kunt gewoon de dop eraf trekken. Bijna de helft van de ondervraagden geeft aan dit al te doen.

Het is je vast niet ontgaan: de doppen van plastic flesjes water, frisdrank en vitaminewater zitten tegenwoordig vast aan de…

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven