Waarom honden rondjes lopen voordat ze naar de wc gaan: het geheim verteld!

pzz 1jpg

Met verbazing observeren hondenliefhebbers hoe hun geliefde huisdier cirkels draait, alvorens ze een geschikte plek selecteren om hun behoefte te doen.

Deze schijnbaar humoristische gewoonte blijkt echter een verrassende wetenschappelijke verklaring te hebben.

De handeling die op het eerste gezicht simplistisch lijkt, is eigenlijk verbonden aan de diepgewortelde instincten van honden.

Onderzoek heeft aangetoond dat dit boeiende gedrag gerelateerd is aan het magnetisch veld van de aarde. Wetenschappers hebben jarenlang geprobeerd te doorgronden waarom honden deze handeling uitvoeren.

In het verleden werd verondersteld dat honden simpelweg een veilige plek zochten of het gras egaliseerden voor extra comfort. De werkelijke oorzaak blijkt echter aanzienlijk complexer te zijn.

Een baanbrekende studie uit 2013, uitgevoerd door zoöloog Hynek Burda, onthulde het verband tussen het gedrag van honden en het magnetisch veld van de aarde.

Tijdens een periode van twee jaar werden door zijn team vele honden geobserveerd en bijna 1.900 gevallen van honden die hun behoefte deden geanalyseerd. De ontdekte resultaten waren opmerkelijk.

Deze studie toonde aan dat net als vele andere dieren, honden gevoelig zijn voor het magnetisch veld van de aarde.

In momenten van stabiliteit van dit veld, neigen honden tot uitlijning langs de noord-zuidlijn. Tijdens deze fasen maken ze minder bewegingen en richten ze zich instinctief op de magnetische lijn, meestal gericht naar het noorden of zuiden.

Echter, wanneer het magnetisch veld instabiel is, raken honden in de war met hun innerlijke kompas. Ze draaien herhaaldelijk om opnieuw de juiste richting te vinden voordat ze hun positie bepalen.

Dit gedrag is hoogstwaarschijnlijk ontwikkeld als een overlevingsstrategie, waardoor honden hun territorium beter kunnen afbakenen en wellicht hun plek van de vorige keer gemakkelijker kunnen terugvinden.


Er wordt benadrukt hoe intrigerend het zintuiglijke systeem van honden is, aangezien gedrag dat voor ons eenvoudig lijkt, eigenlijk diepe instincten uit het verleden reflecteert.


Voor eigenaren betekent dit dat het gedrag van hun hond, zoals het draaien voor het poepen, dieper ligt dan simpelweg gewoonte, maar verbonden is met biologische instincten.


De volgende keer dat je hond die typische rondjes loopt, kun je met respect denken aan de complexe interne processen die op dat moment spelen in het hondenbrein.


1. Onderzoekers komen na twee jaar met een verbluffend resultaat!
2. Dit heb ik inderdaad nooit geweten!
3. Dit heeft dus niets te maken met het zoeken naar het juiste plekje!
4. Wedden dat jij dit ook niet wist!
5. Er schuilt een verrassende wetenschappelijke reden achter!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven