Heel slecht nieuws voor sociale huurders: ‘in grote moeilijkheden raken’

hww 1jpg

Recente cijfers van het CBS tonen aan dat de huurprijzen in de sociale huursector afgelopen juli harder gestegen zijn dan in de afgelopen dertig jaar.

Met een stijging van 5,4% ten opzichte van het voorgaande jaar, heeft de huurprijs een niveau bereikt dat sinds 1993 niet meer is voorgekomen.

In het bijzonder hebben huurders van sociale woningen de gevolgen hiervan ondervonden. Woningcorporaties hebben hun prijzen met 5,6% verhoogd, terwijl particuliere verhuurders zelfs een stijging van 5,7% hebben doorgevoerd.

Huurders hebben helaas weinig mogelijkheden om hier iets aan te doen, aangezien de overheid sinds 1 juli een maximale jaarlijkse huurverhoging van 5,8% toestaat.

De Woonbond heeft de ernst van de situatie benadrukt en doet een beroep op de overheid om actie te ondernemen. De organisatie waarschuwt: “Zonder maatregelen zullen huurders in 2025 in aanzienlijke problemen verkeren,” aldus de Woonbond.

De stijging van de huurprijzen is een combinatie van de regel dat huurprijzen in de sociale sector mogen stijgen met de gemiddelde loonontwikkeling, evenals de invloed van hoge inflatie en toenemende energiekosten.


In de vrije sector is er een toename van 5% in prijzen. De Wet betaalbare huur is sinds juli van kracht en stelt limieten aan huurprijzen in het middensegment.

Toch zijn de zorgen groot over de impact van deze stijgingen op huurders. Wat is jouw mening over deze ontwikkeling? Laat het ons weten op onze Facebookpagina.

1. “Zonder maatregelen zullen huurders in 2025 in serieuze problemen komen.”
2. Dit is toch wel heel zorgwekkend voor alle huurders!
3. De Woonbond waarschuwt voor de gevolgen!
4. De Woonbond roept de Overheid op om in te grijpen!
5. Het vervelende is dat wij hier zelf niets aan kunnen doen!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven