Man wil scheiden: ‘Ons huwelijk kan alleen werken als mijn vrouw verandert’

mu 1jpg

Een man genaamd Ahmed staat voor een moeilijke keuze. Hij houdt van zijn vrouw, maar hun relatie wordt onder druk gezet door een diepgaand meningsverschil over religie.

“Als mijn vrouw niet overgaat tot de islam, wil ik scheiden,” deelt hij, worstelend met de balans tussen liefde en geloof.

Jaren geleden leken de verschillen in geloofsovertuiging tussen Ahmed en zijn vrouw geen probleem. Ze vonden een manier om samen te leven, ondanks hun uiteenlopende achtergronden.

“Toen ik haar ontmoette, wist ik dat ze de vrouw van mijn leven was. We waren gelukkig, ondanks onze verschillen,” kijkt Ahmed terug.

Ahmed is opgegroeid in een islamitisch gezin, terwijl zijn vrouw geen religieuze opvoeding heeft gehad. In het begin van hun relatie leek dat geen punt van zorg te zijn.

Echter, na verloop van tijd voelde Ahmed zich steeds sterker verbonden met zijn geloof en verlangde hij naar een gezin dat gezamenlijk de islam belijdt.


Volgens hem was het geen bewuste planning. Naarmate hij ouder werd, begon hij te beseffen dat zijn geloof hem defineerde en een essentieel onderdeel van zijn identiteit werd, zo vertelt hij.


Hoewel zijn vrouw respectvol is ten opzichte van zijn religie, voelt zij geen drang om zich bij de islam aan te sluiten, wat een bron van spanning tussen hen blijkt te zijn.


Ahmed benadrukt: “Ik hecht veel waarde aan gezamenlijk bidden, vasten en het opvoeden van onze kinderen in het geloof. Dat is iets wat voor mij van groot belang is geworden.”


De discussies over geloof begonnen steeds meer frustratie op te roepen. “We hebben eindeloos gediscussieerd, maar zonder resultaat. Ik voel me verscheurd,” deelt hij.


“Enerzijds houd ik van haar, maar anderzijds kan ik het niet verkroppen dat we niet hetzelfde geloof pad bewandelen,” vraagt Ahmed zich af.


Zijn innerlijke strijd tussen liefde voor zijn echtgenote en zijn diepgewortelde geloof wordt verder versterkt door invloeden uit zijn omgeving.

Ahmed ervaart in zijn gemeenschap druk om zijn geloof op de eerste plaats te zetten. Hij deelt: “Ik voel de druk. Mensen zeggen me dat ik het juiste moet doen voor mijn geloof, dat ik geen compromis moet sluiten.”

Hij erkent: ”Dat het huwelijk alleen kan standhouden als mijn vrouw zich bekeert. En ergens weet ik dat ze gelijk hebben,”.

Echter heeft hij moeite met het idee zijn lange huwelijk op te geven. Voor Ahmed lijkt de kloof tussen liefde en geloof steeds groter te worden.

’s Nachts, terwijl hij over de toekomst piekert, worstelt hij om een beslissing te nemen.

Hij deelt: “Elke dag dat mijn vrouw niet dezelfde religieuze overtuiging deelt, voel ik een leegte. Het is alsof ik iets essentieels mis. En ik vraag me af of ik dat nog langer kan verdragen.”

maakt zijn situatie complex.

De situatie nadert een kritiek punt. “Ik heb haar geprobeerd te overtuigen, getracht onze relatie te herstellen.”

“Maar ik kan niet langer omgaan met deze scheiding tussen ons. Als ze niet van gedachten verandert, zie ik geen andere optie dan scheiding.”

1. Hij voelt zich niet comfortabel als zijn vrouw haar geloof niet deelt.
2. Hij heeft moeite met hun verschillende geloofsopvattingen.
3. In de beginjaren was dit geen problem, maar nu wel…
4. Eenheid in geloof binnen het gezin is zijn wens.
5. Een echtscheiding zal volgen als zijn vrouw niet van gedachten verandert.

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven