Wat veel mensen niet weten: Daarom zit de dop vast aan een plastic fles!

fles 1jpg

Je hebt het vast gemerkt: de doppen van plastic flesjes water, frisdrank en vitaminewater zitten nu vast aan de fles.

Dit zorgt ervoor dat de dop niet kwijtraakt, wat handig is. Toch zijn consumenten hier niet altijd blij mee. Maar waarom is deze aanpassing doorgevoerd?

Deze maatregel is genomen om zwerfafval te verminderen, met name om te voorkomen dat losse doppen in de natuur belanden.

Drankproducenten hebben aanzienlijk geïnvesteerd in dit initiatief, waarbij de hele sector betrokken was bij het uitvoeren van grondige tests.

Sinds 3 juli 2024 is deze verandering verplicht geworden, als onderdeel van het ‘Besluit beheer verpakkingen 2014’. Dit komt voort uit de nieuwe Europese SUP-wetgeving, die gericht is op het bestrijden van zwerfafval.

Volgens deze wet moeten fabrikanten de doppen vastmaken aan flessen en verpakkingen voor eenmalig gebruik, met enkele uitzonderingen zoals flessen groter dan 3 liter en medische verpakkingen.

De bedoeling van deze permanente doppen is om te voorkomen dat ze in het milieu belanden, waar ze vooral riskant zijn voor dieren.

Dieren kunnen de doppen vaak aanzien voor voedsel, wat fatale gevolgen kan hebben. Maar de vraag rijst of deze actie daadwerkelijk helpt om zwerfvuil te verminderen.

Uit de Landelijke Zwerfafvalmonitor 2022 blijkt dat doppen slechts 6 procent uitmaken van het totale zwerfvuil. Daarentegen zijn snoeppapiertjes goed voor 21 procent van het zwerfafval in Nederland.

Er is dus nog geen bewijs dat de permanente doppen aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van zwerfafval. Daarnaast zijn er extra machines nodig voor de juiste recycling van de doppen, wat extra kosten met zich meebrengt, vooral gezien de huidige stijging van grondstofprijzen.

De nieuwe regel heeft veel kritiek te verduren van consumenten. Mensen met reuma, ouderen en personen met beperkingen in hun handen ervaren problemen bij het openen van deze flessen.

Zelfs voor de doorsnee consument kan het een uitdaging zijn; de doppen kunnen soms zo vast zitten dat openmaken een knoeiboel wordt.

Het probleem van de vaste doppen heeft geleid tot moeilijkheden bij het openen en sluiten van flessen, zo blijkt uit een opiniepeiling van Kassa.

Met name mensen met handbeperkingen ondervinden problemen, en er zijn zorgen over de impact op de inzamelingsactie van het Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF), dat doppen verzamelt voor de financiering van geleidehondenopleidingen. Vorig jaar leverde deze actie nog 50.000 euro op.

Indien je echt niet met de vaste doppen kunt omgaan, is er gelukkig een oplossing: je kunt de dop eraf trekken. Bijna de helft van de mensen doet dit al, zoals blijkt uit de peiling.

1. Het is voor velen onbekend!
2. Ken jij dit al?!
3. Velen zijn hier niet mee bekend!
4. Dit is het doel van deze hinderlijke vaste doppen!
5. Het is opvallend dat velen dit nog niet wisten!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven