Schrikken: Zorgverzekering wordt duurder in 2025!

zorg 1jpg

Er zijn berichten dat de zorgpremie in Nederland in 2025 aanzienlijk zal toenemen, wat voor velen zorgen baart. Volgens uitgelekte gegevens voor Prinsjesdag kan de maandelijkse premie oplopen tot 160 euro.

De stijging vindt plaats op een moment waarop steeds meer gezinnen moeite hebben om de toenemende kosten te kunnen betalen. Voor velen wordt de zorgpremie een groeiende financiële last.

Jaarlijks bepaalt het ministerie van Volksgezondheid de basispremie voor zorgverzekeringen, ook wel bekend als de ‘rekenpremie’.

Voor 2024 werd deze premie vastgesteld op 1.792 euro per jaar, wat bijna neerkomt op 150 euro per maand.

De voorspellingen voor 2025 tonen echter een stijging naar 1.900 euro per jaar, met een maandelijkse premie die rond de 160 euro zal liggen.

Voor velen rijst de vraag hoe zij deze nieuwe verhoging kunnen opvangen. Hoewel de stijging fors is, is het nog onzeker of de verzekerden het volledige bedrag moeten betalen.

In het verleden is het voorgekomen dat zorgverzekeraars ervoor kozen om hun reserves te gebruiken om de premie te verlagen.

Uiterlijk 12 november moeten definitieve premies worden aangekondigd, zodat verzekerden de mogelijkheid hebben om over te stappen naar een eventueel goedkopere verzekeraar.

Bij de stijging van de zorgpremie wordt ook gedacht aan compensatie voor mensen met een laag inkomen in de vorm van een verhoogde zorgtoeslag.

De verwachting is dat deze toeslag met 80 euro per jaar zal stijgen, ongeveer 7 euro extra per maand.

Weet jij wat je moet doen als je geld vindt op straat? Het antwoord is verrassend!

Veel mensen vrezen echter dat, ondanks deze inspanningen om de lasten te verlichten, de compensatie niet voldoende zal zijn om de volledige stijging op te vangen.

In de afgelopen jaren zijn er verschillende redenen geweest voor de stijging van de premie. Het aantrekkelijk maken van het beroep in de zorgsector en het bestrijden van het personeelstekort hebben geleid tot loonsverhogingen in die sector. Deze loonsverhogingen worden deels doorberekend aan de premiebetalers. Naast dit aspect speelt ook de hoge inflatie een rol in de stijging van de premies.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

De stijgende kosten van zorgproducten en -diensten, waaronder medicijnen en zorgapparatuur, dragen bij aan de toenemende premies voor zorgverzekeringen.

Ondanks dat de stijgende premies een bekend fenomeen zijn, zijn velen bezorgd over deze ontwikkeling. Vooral het feit dat inkomens niet altijd in dezelfde mate stijgen, baart mensen zorgen.

Er is een frequente discussie over de zorg voor asielzoekers, waarbij hun medische kosten in Nederland apart worden bekostigd ondanks het recht op zorgverlening.

Ondanks de aparte zorgregeling door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), blijft dit een gevoelig onderwerp in de zorgkostendiscussie.

Mensen die bezorgd zijn over stijgende premies kunnen overwegen om tussen november en december over te stappen naar een voordeligere zorgverzekeraar.

Een andere optie is het verhogen van het eigen risico, wat kan leiden tot lagere maandelijkse premies, maar ook gepaard gaat met potentiële hogere zorgkosten.


Heroverweging van aanvullende verzekeringen kan tot besparingen leiden doordat sommige mensen deze niet nodig hebben.


Desalniettemin kan het schrappen van aanvullende verzekeringen betekenen dat bepaalde zorg niet meer vergoed wordt.


Veel huishoudens zullen de komende maanden moeten overwegen hoe ze met deze verhogingen om willen gaan.


1. Dit kan nog veel meer mensen in Nederland in de problemen brengen.
2. Voor veel mensen is dit niet meer haalbaar.
3. Alles heeft een prijs, maar dit zijn onbetaalbare bedragen geworden.
4. Dit is absoluut niet betaalbaar voor de gemiddelde burger.
5. Ongelooflijk hoge bedragen. Dit is niet meer normaal!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven