Een restaurant in het Engelse Ventnor heeft onlangs besloten om niet langer veganisten van dienst te zijn.
Deze keuze volgde op kritiek die het restaurant ontving vanwege het ontbreken van veganistische gerechten op hun nieuwe avondmenu.
In een verklaring lieten de eigenaren van The Kitchen at London House weten dat hun besluit voornamelijk was gebaseerd op de houding van bepaalde veganisten, die zij omschreven als “arrogant en zelfvoldaan”.
De controverse ontstond toen het restaurant zijn nieuwe bistro-menu deelde op sociale media. Veganisten en hun supporters uitten massaal hun verontwaardiging over het gebrek aan veganistische opties.
De eigenaren kozen ervoor om hun kant van het verhaal op Facebook toe te lichten. Ze beschreven de reacties als “mobbing” en uitten hun frustratie over de negatieve feedback.
De populariteit van veganisme is de afgelopen jaren toegenomen, vooral in de context van uit eten gaan. Hoewel veel restaurants hun menu’s hebben uitgebreid met plantaardige gerechten, zijn er toch eetgelegenheden die ervoor kiezen dit niet te doen.
In Nederland hebben veel restaurants inmiddels veganistische gerechten aan hun menu toegevoegd, maar dat geldt niet voor alle eetgelegenheden.
The Kitchen at London House meldde dat ze in het verleden wel veganistische opties hadden, maar hiermee zijn gestopt vanwege het gedrag van bepaalde veganistische klanten.
“We hebben besloten geen veganisten meer te bedienen vanwege de arrogante en zelfvoldane manier waarop sommigen zich gedragen,” was hun verklaring.
Deze beslissing leidde tot veel discussie, vooral omdat het een ongebruikelijke stap is voor een restaurant.
Vanwege de groeiende vraag naar plantaardige gerechten, spelen steeds meer restaurants hierop in.
Het is niet vanzelfsprekend dat elk restaurant veganistische opties aanbiedt, zoals het genoemde restaurant benadrukte.
“In een veganistisch restaurant krijg je ook geen steak,” was een van de argumenten die werden genoemd.
Er werd opgemerkt dat er een onderscheid is tussen het kiezen voor een levensstijl en het moeten aanpassen van je dieet om medische redenen, zoals allergieën.
Ondanks kritiek vanuit de veganistische gemeenschap, werden de reacties op de verklaring van het restaurant voornamelijk positief ontvangen. Veel lof werd geuit voor de openheid en moed van de eigenaren om hun standpunt te verdedigen.
“Jullie zijn zo moedig,” en “Leven en laten leven,” waren enkele van de reacties die werden gedeeld, wat de steun voor de keuze van het restaurant weergeeft.
De eigenaren benadrukten dat hun besluit niet bedoeld is om alle veganisten over één kam te scheren.
“We weten dat niet alle veganisten zich zo gedragen, maar onze beslissing is het gevolg van een militante minderheid die het voor de rest heeft verpest,” verklaarden ze.
Deze situatie werpt een breder licht op hoe de horeca reageert op de groeiende vraag naar veganistische opties.