Waarom chips nu minder lekker smaakt: ‘Het is jammer dat ze dit niet eerlijk zeiden’

chips 1jpg

Recentelijk hebben velen opgemerkt dat chips niet meer dezelfde smaak hebben als voorheen. Geliefde snacks zoals Hamka’s, Doritos en Pombears lijken allemaal een verandering te hebben ondergaan die de smaak heeft beïnvloed.


Maar waarom is dit het geval? De Snackspert, een gerespecteerde snack-deskundige in Nederland, deelt het antwoord in een video op TikTok.


“Ik heb eindelijk ontdekt wat er aan de hand is met de chips,” begint Eke Bosman, ook wel bekend als de Snackspert.


In zijn video legt hij uit waarom volgens hem veel chips minder smaakvol zijn geworden. De boosdoener? De hoeveelheid zout die fabrikanten tegenwoordig in hun chips verwerken.


Bosman wijst naar de website van chipsfabrikant Lay’s, waar het probleem wordt toegelicht. Fabrikanten hebben namelijk aanzienlijk minder zout in hun producten verwerkt.


Recentelijk hebben we ook besproken waarom je moeite hebt om te stoppen na een paar chipjes. Wellicht heb je gemerkt dat de chips minder zoutig smaken, en dat klopt.

Volgens de Snackspert komt er verandering in de smaak van diverse snacks zoals Hamka’s, Pombears en Doritos. Hij zegt: “De afgelopen weken en maanden ben ik meerdere keren boos geweest over het verdwijnen van de smaak van Hamka’s, Pombears, Doritos en ga zo maar door. Er is een reden!”

Hij verwijst naar de website van Lay’s, waar staat dat ze iets willen doen aan de hoeveelheid zout die we consumeren. Hij voegt toe: “We zien het wel als onze verantwoordelijkheid om ons steentje bij te dragen.”

De Snackspert verklaart: “Daarom verlagen wij in 2024 nogmaals ons zoutpercentage met ten minste 25 procent minder zout ten opzichte van andere aardappelchips, met behoud van de heerlijke smaak die je van ons gewend bent.”

Volgens Bosman roept vooral de laatste zin van de verklaring vragen op. Hij betwijfelt of de smaak behouden blijft bij het verminderen van het zoutgehalte. Hij zegt: “Snap ik niet,”

Deze aanpassing geldt voor alle chipsmerken onder moederbedrijf PepsiCo, waaronder Doritos, Lay’s, Cheetos en zelfs Popworks.

“Het feit dat er minder zout wordt toegevoegd aan chips, heeft invloed op de smaakbeleving. Het is spijtig dat dit aspect niet transparant gecommuniceerd wordt.”

”Het zou transparant moeten zijn op de verpakking. Plaats gewoon de melding dat er minder zout is toegevoegd om de consumenten aan te moedigen tot een gezondere levensstijl,” verklaarde de Snackspert.

@snackspert

Ik denk het antwoord te hebben 😅

♬ origineel geluid – snackspert

1. Het zou nuttig zijn als dit duidelijker vermeld wordt op de verpakkingen.
2. Het valt op dat de smaak anders is, en nu begrijp ik waarom.
3. Het is teleurstellend dat er geen transparantie is over deze verandering.
4. Op deze manier wordt er een vorm van misleiding ervaren.
5. De reden achter de mildere smaak van chips is mij nu duidelijk!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven