Guido (66) en zijn vrouw Trees (66) uit België hebben wekelijks een goed gevuld boodschappenbudget. Ze besteden ongeveer 562 euro per week.
Het echtpaar geniet van gezond en lekker eten en gaat zelden winkelen bij een supermarkt. Ze zeggen: ”Onderhoudsproducten is het enige dat ik daar koop.”
”We kopen onze voeding lokaal, biologisch en seizoensgebonden. Ik ben duurzaamheidscoach in de horeca en ambassadeur van Food Winners.”
”Wij motiveren gezinnen om geen voedsel te verspillen. Gemiddeld gooit men namelijk een derde van de aankopen weg. Dat is enorm zonde.”
”Mensen schrikken soms van ons wekelijks budget voor eten. Maar geloof me, er belandt niets in de prullenbak bij ons.”
Ze gaan wekelijks naar verschillende winkels, voornamelijk voor seizoensproducten.
”Bij een bio-boer halen we onze groenten, omdat ze daar heel mals en sappig zijn. In supermarkten zijn ze al tien dagen eerder geoogst en daardoor vezelig en hard.”
”Brood halen we uitsluitend bij een bakker die het vers maakt. Vis en vlees komen van respectievelijk de visboer en de slager.”
Guido hecht veel waarde aan duurzaamheid en kwaliteit. ”In ons huis komt geen rommel binnen, zelfs geen conservenblik. Alles wat we kopen is supervers.”
”Ik ben bezig met een opleiding wildplukken. Hierdoor kan ik van vlierbloesems siroop maken en kom ik ook in aanraking met kamille, geranium, rimpelrozen en lindebloesem.”
”Deze planten gebruik ik graag voor thee of als smaakmakers in gerechten. In onze tuin hebben we ook ongeveer twintig soorten verse kruiden, zoals oregano, salie en rozemarijn.”
In de keuken staat Trees, die zorgt voor het verpakken van vis en vlees om ze langer houdbaar te houden. ”
”Het is mogelijk om ingrediënten erg lang te bewaren door ze zuurstofvrij te verpakken. Daarom hebben we zelfs een vacuümmachine in huis gehaald.”
”Om salades krokant te houden, bewaren we sla in een plastic zak in de koelkast. Onze restjes zijn minimaal en meestal gebruik ik ze voor gemengde salades of stoofpotjes als groenten de houdbaarheidsdatum naderen. Soep staat bij ons dagelijks op het menu.”
”We hebben een compostbakje onder de spoelbak, en buiten staan twee compostvaten. De compost die we produceren, gebruiken we voor onze planten en kruiden in de tuin.”
”We gebruikten eerst twee koelkasten, maar nu staat er één uitgeschakeld. Het is overbodig geworden voor ons.”
Guido en Trees genieten ten volle. ”Tijdens het weekend lunchen we elke dag buitenshuis. Op zaterdag geven we ongeveer 150 euro uit, en op zondag ongeveer 200 euro.”
1. Duurzaamheid en kwaliteit zijn belangrijke waarden.
2. Het stel prefereert seizoensgebonden voedsel.
3. Ze gaan zelden naar de supermarkt.
4. Eten verspilling is bij hen vrijwel nihil.
5. Een aanzienlijk hoog bedrag wordt wekelijks besteed aan voedsel.