In een knus huisje aan de rand van het dorp resideert Aagje, een levendige vrouw van 82 jaar. Haar grijze haren zijn altijd keurig opgestoken en haar ogen stralen nog steeds dezelfde vitaliteit als in haar jongere jaren.
Achter die sprankelende ogen schuilt echter een diepgeworteld gevoel van eenzaamheid. “Mijn kinderen zijn erg druk, ze komen niet meer op bezoek,” deelt Aagje met een melancholische glimlach.
Met een trillende stem begint ze over haar kinderen. “Ik begrijp het wel, hoor. Ze hebben allemaal hun eigen leven, werk en gezinnen. Maar het doet toch pijn.”
Aagje heeft drie kinderen: Karin, Mark en Lisette. Karin, de oudste, is een succesvolle advocaat in Amsterdam. Mark werkt als internetspecialist en reist voor zijn werk de hele wereld over.
Lisette, de jongste, heeft drie jonge kinderen en is werkzaam als verpleegkundige met een drukke baan. “Vroeger waren we zo close,” herinnert Aagje zich.
“Karin en ik bakten altijd samen koekjes. Mark hielp me in de tuin, en Lisette zat altijd op schoot en wilde verhaaltjes horen.”
”Er is begrip tussen Marjan en mij over de eenzaamheid die we beiden voelen doordat onze kinderen ver weg wonen. Deze onderlinge steun is waardevol,”
Aagje behoudt desondanks haar hoop. Onlangs heeft ze besloten haar gevoelens op papier te zetten in een brief aan haar kinderen, met de wens dat ze hierdoor hun standpunt heroverwegen. “Ik wil niet klagen,” fluistert ze, “maar ik wil wel dat ze weten hoe ik me voel.”
In haar brief uitlegt ze hoe erg ze verlangt naar hun gezelschap en hoe de kleine momenten dat ze samen zijn haar dagen opfleuren.
“Ik heb geschreven over de mooie herinneringen die we delen en hoeveel die voor me betekenen. Ik hoop dat ze beseffen hoe waardevol die momenten voor mij zijn.”
Ze sluit de deur achter zich en loopt naar haar tuin, waar de bloemen prachtig bloeien. “De tuin brengt me rust,” zegt ze met een glimlach. “Het voelt alsof de bloemen me gezelschap bieden.”
Terwijl ze tussen de bloemen wandelt, lijkt Aagje al haar zorgen voor even te vergeten. “Het gevoel van eenzaamheid is zwaar,” overpeinst ze. “Maar zolang ik hoop houd, blijf ik vertrouwen dat mijn kinderen de weg naar huis zullen vinden.”
1. Naar eigen zeggen voelt ze zich soms zo vergeten:
2. Ondanks dat ze het allemaal begrijpt, doet het haar toch pijn:
3. De tijden van de kinderen op bezoek lijken lang vervlogen…
4. De dagen duren lang voor deze moeder/oma…
5. Naar eigen zeggen voelt ze zich soms zo vergeten en eenzaam: