Samir van slag door walgelijk ritueel: ‘Als wij dat zouden doen zou de wereld te klein zijn’

sa 1jpg

Samir woont al 40 jaar in Nederland. Hij voelt zich Nederlander, maar ook moslim, en hij ziet beide identiteiten als onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Toch merkt hij dat de islam in het Westen vaak verkeerd begrepen wordt. Vooral de Koranverbrandingen in sommige Europese landen, waaronder in Nederland doen hem pijn.

“Ik snap het gewoon niet,” zegt Samir met een gefronste blik. “Waarom zou je een heilig boek verbranden? Je hoeft het niet te geloven, je hoeft het niet te volgen, maar respecteer het op z’n minst.”

De afgelopen jaren zijn in verschillende Europese landen, waaronder Zweden en Denemarken en ons eigen land demonstraties gehouden waarbij exemplaren van de Koran publiekelijk werden verbrand.

Ibrahim wil terug naar Marokko: ‘Ik had het mezelf anders voorgesteld’

Volgens de initiatiefnemers een daad van vrije meningsuiting, maar voor Samir voelt het als een regelrechte aanval.

“Vrijheid van meningsuiting betekent toch niet dat je anderen bewust moet kwetsen?” vraagt hij zich af. “Als moslims massaal Bijbels zouden verbranden, zou de wereld te klein zijn. Maar wij doen dat niet, omdat respect voor andere religies in de islam zit ingebakken.”

Voor Samir staat deze kwestie symbool voor een dieper probleem: de manier waarop mensen naar de islam kijken. Hij voelt dat er vaak wordt geoordeeld zonder echt te begrijpen waar de islam voor staat.

“Veel mensen hebben hun mening al klaar zonder ooit een moskee van binnen te hebben gezien of een moslim gesproken te hebben,” zegt hij.

“Ze denken dat de islam alleen maar draait om strenge regels en onderdrukking, maar het draait juist om vrede, om broederschap, om goed doen voor anderen.”

Wat hem het meest stoort, is dat sommige politici en media dit beeld alleen maar versterken. “Elke keer als er iets negatiefs gebeurt en een moslim is betrokken, dan is het nieuws. Maar als een moslim iets goeds doet, hoor je er bijna niemand over,” zegt hij.

Ondanks de pijn en frustratie weigert Samir cynisch te worden. Hij gelooft in dialoog en begrip. “Ik hoop dat mensen op een dag echt naar elkaar gaan luisteren,” zegt hij vastberaden. “Want hoe kunnen we samenleven als we elkaar niet eens proberen te begrijpen?”

Samir woont al 40 jaar in Nederland. Hij voelt zich Nederlander, maar ook moslim, en hij ziet beide identiteiten als…

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven