In de wereld van frietsnacks is de voedingswaarde van een snack net zo belangrijk als de smaak ervan.
Al zijn snacks niet ideaal voor een gebalanceerd dieet, er zijn verschillen in wat de beste keuzes zijn.
Populaire gefrituurde snacks zoals frikandellen, kaassoufflés en bamischijven bevatten vaak veel verzadigd vet, calorieën, en soms zout en suiker.
Deze keuzes zijn over het algemeen arm aan voedingsstoffen zoals vezels en vitamines, volgens het Voedingscentrum bevat een gemiddelde frituursnack ongeveer 22,1 gram vet, waarvan 3,7 gram verzadigd vet.
Vrouwen wordt aangeraden niet meer dan 22 gram verzadigd vet per dag te eten, terwijl mannen maximaal 28 gram zouden moeten consumeren. Dus, hoe verhoudt jouw favoriete snack tot deze richtlijnen?
Een frikandel met 181 kcal heeft minder calorieën dan een patatje mayo (560 kcal), maar bevat wel tweemaal zoveel
Er zit net zoveel zout in als in een kroket.
Het blijkt dat de berenhap, met een gemiddeld gewicht van 150 gram, de grote schuldige is qua calorieën, met 300 kcal per portie. Daarnaast bevat het ook meer dan de helft van je dagelijkse zoutbehoefte.
Voor degenen die een snack willen maar niet meteen de Schijf van Vijf willen negeren, blijkt uiteindelijk de kroket de beste keuze te zijn.
Hoewel geen enkele snack gezond genoemd kan worden, kan het handig zijn om te weten welke keuzes het minst slecht zijn als je jezelf wilt verwennen zonder schuldgevoel.
1. Je zou het niet verwachten maar deze snack is dus de zondebok!
2. Deze snack kun je beter zo min mogelijk eten!
3. Sla deze snack over en maak dan een keuze uit deze twee snacks!
4. Grote kans dat heel veel mensen dit dus niet weten!
5. Deze snack is lekker maar alles behalve gezond!