Is het nog voordelig om te investeren in zonnepanelen? Het lijkt erop dat de regeling stopt!

zonnejpg

De aantrekkelijkheid van zonnepanelen neemt af door nieuwe ontwikkelingen. Energieleveranciers voeren terugleverkosten in en ook de salderingsregeling staat op de tocht. Is het nog slim om te investeren in zonnepanelen?

Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit met behulp van fotovoltaïsche cellen van silicium.

Als licht op deze cellen valt, ontstaat er een stroom tussen verschillende lagen van het materiaal. Echter, steeds meer energieleveranciers rekenen extra kosten voor zonnepanelen, zoals terugleverkosten en hogere tarieven.

Vorig jaar introduceerde Vandebron als eerste leverancier terugleverkosten, gevolgd door Eneco, Essent en Vattenfall. Naar verwachting zullen alle leveranciers dit voorbeeld uiteindelijk volgen.

De terugverdientijd van zonnepanelen is door de extra kosten voor een gemiddeld huishouden gestegen naar meer dan tien jaar, zo meldt energievergelijker Keuze.nl.

Radar bericht over.

Een periode van ongeveer acht jaar is nu nodig om het geld terug te verdienen, terwijl dit voorheen tussen de vijf en zes jaar lag.

Een kritiek punt is de mogelijke beëindiging van de salderingsregeling op 1 januari 2027, zoals aangegeven in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB.

De salderingsregeling stelt consumenten met zonnepanelen in staat om de overtollige stroom op zonnige dagen te verrekenen met hun verbruik op andere dagen.

Vanwege de onzekerheid over welke regeling hiermee zal worden vervangen, is het onduidelijk welke invloed dit zal hebben op de terugverdientijd van zonnepanelen.

Voorlopig raadt Koen Kuijper van energievergelijk.nl consumenten aan om nog even te wachten met de aanschaf van nieuwe zonnepanelen.

“Ik zou op dit moment de investering nog even uitstellen, totdat er meer duidelijkheid komt,” zegt hij tegen Radar.


Kuijper geeft zijn visie over de terugverdientijd: “In een donker scenario, met een lage stroomprijs en een beperkte vergoeding van de leverancier, kan dit oplopen naar 16 tot 19 jaar.”


1. Overweeg voordat je tot aanschaf overgaat!
2. Laat het een reden zijn om goed na te denken.
3. Houd deze factoren in gedachten.
4. De verwachting is dat alle leveranciers dit zullen implementeren.
5. Het wordt minder aantrekkelijk op deze manier.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven